Nunta intr-un spatiu neconventional | Wedding Planner Bucuresti
De la nunta voastra vreti amintiri frumoase, nu stres. Solutia? Organizatorul tau! Wedding planner independent, in Bucuresti sau oriunde in Romania.
Wedding planner, wedding planner Bucuresti, wedding planner Romania, organizator de nunti, organizare nunta, organizator evenimente, wedding planning, planificare nunta, firma organizare evenimente, nunta,
50911
post-template-default,single,single-post,postid-50911,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Nunta intr-un spatiu neconventional

Nunta intr-un spatiu neconventional

Ce inseamna organizarea nuntii intr-un spatiu neconventional? In jargonul nuntilor, cadrul de desfasurare al evenimentului este considerat „neconventional” – indiferent daca face referire la un spatiu in aer liber sau o cladire – daca nu are in componenta o bucatarie de capacitate mare si daca nu include elemente de logistica precum mese, scaune, vesela, tacamuri etc.

Locul neconventional al desfasurarii receptiei poate fi foarte divers: poate fi un conac, o plaja, un centru cultural, o mosie, un muzeu, o pajiste, o poiana,  si lista poate continua. Poate fi chiar si acasa, si in acest caz, aproape intotdeauna este considerat un loc neconventional, cu exceptia cazului in care vorbim despre un eveniment atat de restrans incat nu este nevoie de inchirierea suplimentara a unor elemente de logistica sau vesela.

 

Ce presupune, de fapt, un spatiu neconventional?

 

Spatiile neconventionale, daca le este acordata atentie si sunt valorificate, pot arata de-a dreptul superb, insa, contrar asteptarilor, pot ascunde costuri destul de mari. Inainte de toate, un loc de acest gen poate presupune sa aduci din exterior, efectiv, tot: incepand de la mese si scaune pana la surse de lumina, de la vesela pana la generatoare, de la podele pana la toalete ecologice. Sa nu mai mentionam faptul ca, in anumite cazuri, este nevoie de montarea unui cort, sau a mai multora.

De asemenea, e posibil sa fie nevoie sa inchiriezi locul respectiv pentru mai multe zile, dat fiind faptul ca e nevoie de timp pentru montarea tuturor elementelor necesare. Pe langa toate aceste lucruri, in functie de locul respectiv, e posibil sa ai nevoie de o aprobare, fie de la o institutie, fie de la o persoana juridica sau fizica, care detine acel spatiu, sau este posibil sa fii nevoita sa te ocupi de aspecte mai putin obisnuite pentru o viitoare mireasa, cum ar fi pastrarea insectelor la distanta.

 

Ce anume sa punctezi atunci cand alegi un astfel de loc?

 

Incearca sa te interesezi in timp util de toate serviciile necesare si la ce furnizori trebuie sa apelezi. Ia in considerare toate aspectele placute si mai putin placute, precum si diversele situatii care este posibil sa apara.  De asemenea, intereseaza-te daca exista restrictii: unele locatii neconventionale pot limita spatiul utilizabil sau intervalul orar de desfasurare al evenimentului. Intreaba, punctual, si cere un raspuns concret asupra spatiului pe care il poti folosi si asupra intervalului in care il poti folosi, precum si asupra eventualelor taxe aditionale care se aplica in cazul in care depasesti acele limite. De asemenea, intreaba daca taxa de inchiriere include si exclusivitatea zonei, sau exista posibilitatea sa mai inchirieze si un alt cuplu un spatiu din apropiere – nu vrei sa te intalnesti cu o alta mireasa sau sa se amestece muzica de la evenimentul tau cu cea de la evenimentul vecin.

 

Nunta in aer liber

 

Nu cred ca exista un event designer mai talentat decat insasi natura. O nunta sub cerul liber poate fi fabuloasa si, cu siguranta, nu va fi uitata prea curand. Mai mult decat atat, nici cele mai performante programe de editare foto, nici cei mai isteti fotografi nu pot surprinde sau crea ceva mai frumos decat stralucirea soarelui la apus, reflectat pe chipurile voastre fericite la modul sincer.

Daca timpul iti permite, viziteaza locul unde iti doresti sa iti organizezi nunta, in luna pe care ti-o doresti si in acelasi moment al zilei, cu un an inainte. In acest fel vei avea o imagine mult mai clara asupra temperaturii, a luminii naturale, a vegetatiei existente, a florilor pe care le poti folosi, dar si asupra aspectelor mai putin placute, cum ar fi daca si ce fel de insecte va pot da tarcoale.

De asemenea, informeaza-te in prealabil, daca se poate, asupra cantitatii de precipitatii posibile in acea perioada a anului in zona respectiva, si – desi te poate surprinde acest aspect – asupra alergenilor existenti in aer, in anotimpul respectiv. E posibil sa existe, de exemplu, mult polen in apropiere, sau multa ambrozie, iar alergiile la acestea doua, cel putin, sunt extrem de frecvente.

 

Intotdeauna un plan de rezerva este binevenit

 

Un must pentru nuntile organizate sub cerul liber este planul de rezerva. Natura poate fi surprinzatoare, oricate semne bune da initial, asa ca ia in considerare acest aspect, fara nicio indoiala. Ploaia, o rafala puternica de vant, un val de caldura sau de frig neasteptat, sau o invazie a unor insecte sunt doar cateva dintre probleme cu care natura iti poate veni in intampinare.

 

O nunta in aer liber nu inseamna automat costuri reduse

 

Probabil iti imaginai ca ai putea reduce mult din bugetul nuntii daca o organizezi intr-un cadru natural, asa-i?

Ei bine…nu e chiar asa!

Un exercitiu de imaginatie excelent este sa incerci sa vizualizezi evenimentul din perspectiva invitatului, de la inceput pana la final. Va gasi usor locul de desfasurare al receptiei? Va avea loc suficient pentru parcare? Va exista un loc unde sa isi lase haina cand ajunge? Va fi nevoie sa stea la rand pentru a folosi toaleta ecologica? Si asta e doar inceputul listei de intrebari pe care ar trebui sa ti le pui… 🙂

Pentru ca iti spuneam in randurile precedente cat de necesar este un plan  de rezerva in cazul nuntilor in aer liber, hai sa vorbim putin despre corturi. Spun corturi, la plural, pentru ca nu va fi suficient sa fie montat doar unul singur, ca back up pentru invitati in caz ca vremea se „supara”, ci si de un al doilea, pentru firma de catering, daca locatia respectiva nu dispune de o bucatarie industriala in imediata vecinatate.

Atat in interiorul corturilor, cat si in locul in aer liber unde va avea loc petrecerea, vor trebui construite podele false, din placaj sau vinil; doamnele si domnisoarele, fiind pe tocuri, nu pot calca cu acestea pe pamant. Sau exista si varianta de protectie pentru tocuri, insa le vei supune pe invitate unui efort suplimentar.

De asemenea, va fi nevoie de iluminare, asa ca ia in calcul si costul inchirierii unui generator, precum si a unor surse de caldura sau racire, pentru orice eventualitate.

Pe langa toate acestea elemente, va fi nevoie sa inchiriezi si celelalte elemente de logistica, de baza: mese, scaune, mobilier, vesela, precum si elementele de design. Toate acestea vor trebui, evident, si stranse a doua zi, iar acest lucru se va reflecta, si el, in costul inchirierii.

Nu in ultimul rand, toaletele ecologice. Cu cat evenimentul este mai mare, cu atat va fi nevoie de mai multe.

Iti poti permite sa adaugi aceste costuri bugetului clasic de nunta?

 

O scurta lista cu intrebari sau lucruri de punctat neaparat atunci cand vizitezi pentru prima data locatia preferata, in aer liber:

 

 • Exista suficient spatiu pentru petrecere? Ia in calcul 2 metri patrati / per invitat.
 • Daca invitatii vor veni cu masinile personale, este suficient loc pentru parcare?
 • Daca evenimentul va avea loc seara, va fi nevoie sa asiguri tu iluminarea drumului spre receptie, sau a aleilor care duc spre toalete?
 • Daca ceremonia civila si religioasa se vor desfasura in acelasi loc unde va fi petrecerea, va fi nevoie de un microfon pentru oficianti? Si daca da, cum ii vei putea asigura o sursa de curent in apropiere?
 • Va fi nevoie de o garderoba? Unde poate fi plasata?
 • De cat spatiu au nevoie cei din band, daca acesta este numeros? Li se poate asigura acel spatiu?
 • Unde se poate amenaja bucataria pentru firma de catering, daca este cazul? Li se pot asigura surse de apa, curent si echipament necesar?
 • Cand ti se poate da acces la locul respectiv? Ai suficient timp pentru montarea tuturor lucrurilor?
 • Cat timp iti este acordat pentru desfasurarea petrecerii? Daca aceasta se prelungeste, exista o taxa suplimentara?
 • Care este termenul limita pentru eliberarea si debarasarea locului?
 • Este nevoie de toalete ecologice?
 • E nevoie sa aplici pesticide  cu o zi inainte, pentru a va proteja de insecte?
 • Este nevoie de un generator, de baza sau de rezerva?

 

In concluzie …

 

… O nunta in aer liber nu este atat de usor de organizat precum pare la prima vedere. Insa, pe de alta parte, este inzestrata cu o atmosfera greu de reprodus intr-un spatiu inchis. Repet, nu exista un event designer mai priceput decat insasi natura 🙂 Si putina improvizatie poate face dintr-un spatiu simplu, unul de mare efect.

Insa, inainte de a te decide asupra unei nunti in aer liber, ia in considerare, pe langa toate cele de mai sus, si stilul tau, si felul tau de a fi: poti face fata stresului produs de nesiguranta unui loc imprevizibil? Esti genul …control freak sau te amuza situatiile spontane? Te pot amuza micile incidente posibile, precum un par ciufulit de vant sau o pata de noroi, sau din contra?

Daca raspunsul este, in general, „nu”, atunci probabil cel mai potrivit pentru tine ar fi un mediu ceva mai usor de controlat.

 

Nunta intr-un spatiu neconventional - nunta in aer liber

Sursa foto: www.greenweddingshoes.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.