LISTA INVITAȚILOR VĂ POATE OFERI SURPRIZE ...
De la nunta voastra vreti amintiri frumoase, nu stres. Solutia? Organizatorul tau! Wedding planner independent, in Bucuresti sau oriunde in Romania.
Wedding planner, wedding planner Bucuresti, wedding planner Romania, organizator de nunti, organizare nunta, organizator evenimente, wedding planning, planificare nunta, firma organizare evenimente, nunta,
749
post-template-default,single,single-post,postid-749,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

LISTA INVITAȚILOR VĂ POATE OFERI SURPRIZE …

LISTA INVITAȚILOR VĂ POATE OFERI SURPRIZE …

      Intr-un context social in care famillia si prietenii sunt din ce în ce mai rasfirati in diverse colturi ale lumii, o nunta reprezinta una dintre ocaziile, putine, ce-i drept, prin care mai poti aduce laolalta oamenii dragi. Eu, una, consider ca o nunta inseamna mult mai mult decat o super petrecere. Cei care aleg sa va fie alaturi, o fac pentru ca vor sa fie martori la marele pas din viata voastra si pentru a se bucura alaturi de voi in aceste momente unice, iar eu spun ca astfel de momente scot la lumina tot ce e mai bun in noi. Cu toate ca suna frumos, sa nu crezi ca este si la fel de simplu.

      Sa realizezi o lista de invitati la nunta este departe de a fi o simpla punere pe o foaie a numelor tuturor rudelor, prietenilor si colegilor. De cele mai multe ori, aceasta etapa este printre cele mai dificile, deoarece se poate transforma totul intr-o disputa pentru stabilirea prioritatilor fiecarei parti implicate. Nu trebuie sa fie si cazul vostru, asa ca hai sa vedem care sunt etapele si sa le analizam, concret.

      Bugetul si spatiul in care se vor desfasura ceremonia si receptia determina, in mare masura, lungimea listei de invitati. Nu uita, insa, ca numarul de invitati influentează cel mai mult costurile. Asadar, e in zadar sa te gandesti sa faci economie în privinta decoratiunilor, de exemplu, pentru ca, pana la urma, calculul bugetului unei nunti se realizeaza in stransa legatura cu numarul de invitati, diminuarea listei acestora fiind cel mai eficient mod de a respecta bugetul pe care il ai.

  • Initial, intocmeste o lista cu toti cei pe care i-ai dori alaturi la nunta, impreuna cu logodnicul tau. Apoi incercati sa faceti o diferenta intre cei pe care este obligatoriu sa ii invitati si cei la care ati putea renunta.
  • Urmatoarea etapa ar fi sa stabiliti o intalnire si cu celelalte parti implicate, parintii, in cadrul careia sa isi aduca si ei listele de potentiali invitati. Daca cineva are o lista mult prea extinsa, atunci ar trebui sa se rezume doar la cele mai importante nume.
  • Combinati apoi listele si cel mai probabil veti constata ca noul numar este peste ceea ce va permiteti. Prin urmare, vine momentul in care trebuie sa mai renuntati si la alte persoane. Un mic sfat care te-ar putea ajuta sa te decizi asupra unora: imagineaza-ti ca, dupa nunta, va intalniti intamplator; care ar fi reactia ta vis-a-vis de acei oameni? Ai fi doar putin rușinata, nu ti-ar pasa sau ai vrea sa intri in pamant de rusine?  Acest exercitiu ar putea sa te ajute sa te decizi mai usor.
  • De asemenea, e posibil sa fie nevoie sa discuti si despre oameni pe care, pur și simplu, nu ti-i doresti la nunta: rude indepartate sau cunostinte care nu au tocmai cel mai adecvat comportament la petreceri etc. Evident, in ziua cea mai importanta pentru tine nu iti doresti sa ai parte de energie negativa, asa ca exprima-ti punctul de vedere si incearca sa ramai ferma pe pozitie.
  • Nu in ultimul rand, incearca sa nu mai tii cont de conventii sociale, ci strict de ceea ce iti doresti. Daca trebuie sa alegi intre o ruda pe care abia daca o cunosti si un prieten bun din liceu, eu as spune sa alegi prietenul. Pana la urma o nunta este un eveniment special tocmai pentru ca esti inconjurata de oamenii la care tii, nu trebuie sa ocupi locurile la mese cu niste straini doar din obligatie.
  • Odata ce stii care va fi locatia de nunta, pentru a-ti face o idee mai exacta despre numarul de persoane pe care iti permiti sa le inviti, trebuie sa faci un calcul asupra costurilor fixe, cele care nu depind de numarul de invitati: inchirierea locatiei, muzica, serviciile foto/video, taxele pentru starea civila etc.
  • Apoi, incearca sa estimezi costurile variabile: mancarea, bautura, florile, invitatiile, tortul. Vei observa ca ideile tale anterioare in ceea ce priveste lista de invitati incep sa se schimbe pe masura ce avansezi în procesul de organizare.
  • Scade-ti costurile fixe din bugetul total, vezi ce iti ramane si imparte acel numar la costul per invitat, pentru a afla cati oameni iti poti permite sa inviti. E foarte posibil sa constati ca trebuie, fie sa iti reevaluezi bugetul, fie sa gasesti fonduri suplimentare, fie sa scurtezi lista 🙂

La câte refuzuri ar trebui să mă aștept?”

      Trebuie sa fii constienta, din start, ca nu toata lumea va veni la nunta ta. De exemplu, daca locatia aleasa este de 200 de persoane, poti, de fapt, sa inviti 10% peste. Daca vorbim despre ”wedding destination” sau daca mai mult de jumatate din invitati sunt nevoiti sa vina de departe, poti taia cel putin 20% de pe lista ta. Poti alcatui si o lista de rezerva in cazul in care refuzurile sunt mai multe decat preconizai tu, insa fii foarte prudenta cu aceasta… nu vrei sa banuiasca nimeni ca este pe această lista.

Vorbim, intr-un articol viitor, despre ”lista ei” si ”lista lui”, despre cum sa fii rezonabila si sa ramai calma in situatii tensionate, despre numarul prea mare de persoane si, de asemenea, despre cum sa fii organizata in privinta listei de invitati.

Be happy & shine on,

M.

No Comments

Post a Comment