Într-un context în care famillie și prietenii sunt din ce în ce mai răsfirați în diverse colțuri ale lumii, o nuntă reprezintă una dintre ocaziile, puține, ce-i drept, prin care mai poți aduce laolaltă oamenii dragi. Eu, una, consider ca o nuntă înseamnă mult mai mult decât o super petrecere. Cei care aleg să vă fie alături, o fac pentru că vor să fie martori la pasul vieții voastre și pentru a se bucura alături de voi în aceste momente unice, iar eu spun că astfel de momente scot la lumină tot ce e mai bun în noi. Cu toate că sună frumos, să nu crezi că este și la fel de simplu.

      Să realizezi o listă de invitați la nuntă este departe de a fi o simplă punere pe o foaie a numelor tuturor rudelor, prietenilor și colegilor. De cele mai multe ori, aceasta etapă este printre cele mai dificile, deoarece se poate transforma totul într-o dispută pentru stabilirea priorităților fiecărei părți implicate. Nu trebuie să fie și cazul vostru, așa că hai să vedem care sunt etapele și să le analizăm, concret.

      Bugetul și spațiul în care se vor desfășura ceremonia și recepția determină, în mare măsură, lungimea listei de invitați. Nu uita, însă, că numărul de invitați influențează cel mai mult costurile. Așadar, e în zadar să te gândești să faci economie în privința decorațiunilor, de exemplu, pentru că, până la urmă, calculul unei nunți se realizează în strânsă legătură cu numărul de invitați, diminuarea listei acestora fiind cel mai eficient mod de a respecta bugetul pe care îl ai.

  • Inițial, întocmește o listă cu toți cei pe care i-ai dori alături la nunta, împreună cu logodnicul tău. Apoi încercați să faceți o diferență între cei pe care este obligatoriu să îi invitați și cei la care ați putea renunța.
  • Următoarea etapă ar fi să stabiliți o întâlnire și cu celelalte părți implicate, părinții, în cadrul căreia să își aducă și ei listele de potențiali invitați. Dacă cineva are o listă mult prea extinsă, atunci ar trebui să se rezume doar la cele mai importante nume.
  • Combinați apoi listele și cel mai probabil veți constata că noul număr este peste ceea ce vă permiteți. Prin urmare, vine momentul în care trebuie să mai renunțați și la alte persoane. Un mic sfat care te-ar putea ajuta să te decizi asupra unora: imaginează-ți că, după nuntă, vă întâlniți întâmplător; care ar fi reacția ta vis-a-vis de acei oameni? Ai fi doar puțin rușinată, nu ți-ar păsa sau ai vrea să intri în pământ de rușine?  Acest exercițiu ar putea să te ajute sa te decizi mai ușor.
  • De asemenea, e posibil să fie nevoie să discuți și despre oameni pe care, pur și simplu, nu ți-i dorești la nuntă: rude îndepărtate sau cunoștințe care nu au tocmai cel mai adecvat comportament la petreceri etc. Evident, în ziua cea mai importantă pentru tine nu îți dorești să ai parte de energe negativă, așa că exprimă-ți punctul de vedere și încearcă să rămâi fermă pe poziție.
  • Nu în ultimul rând, încearcă să nu mai ții cont de convenții sociale, ci strict de ceea ce îți dorești. Dacă trebuie să alegi între o rudă pe care abia dacă o cunoști și un prieten bun din liceu, eu aș spune să alegi prietenul. Până la urmă o nuntă este un eveniment special tocmai pentru că ești înconjurată de oamenii la care ții, nu trebuie să ocupi locurile la mese cu niște străini doar din obligație.
  • Odată ce știi care va fi locația de nuntă, pentru a-ți face o idee mai exactă despre numărul de persoane pe care îți permiți să le inviți, trebuie să faci un calcul asupra costurilor fixe, cele care nu depind de numărul de invitați: inchirierea locației, muzica, serviciile foto/video, taxele pentru starea civilă etc.
  • Apoi, încearcă să estimezi costurile variabile: mâncarea, băutura, florile, invitațiile, tortul. Vei observa că ideile tale anterioare în ceea ce privește lista de invitați încep să se schimbe pe măsură ce avansezi în procesul de organizare.
  • Scade-ți costurile fixe din bugetul total, vezi ce îți rămâne și împarte acel număr la costul per invitat, pentru a afla câți oameni îți poți permite să inviți. E foarte posibil să constați că trebuie, fie să îți reevaluezi bugetul, fie să găsești fonduri suplimentare, fie să scurtezi lista 🙂

La câte refuzuri ar trebui să mă aștept?”

      Trebuie să fii conștientă, din start, că nu toată lumea va veni la nunta ta. De exemplu, dacă locația aleasă este de 200 de persoane, poți, de fapt, să inviți 10% peste. Dacă vorbim despre ”wedding destination” sau dacă mai mult de jumătate din invitați sunt nevoiți să vină de departe, poți tăia cel puțin 20 % de pe lista ta. Poți alcătui și o listă de rezervă în cazul în care refuzurile sunt mai multe decât preconizai tu, însă fii foarte prudentă cu aceasta… nu vrei să bănuiască nimeni că este pe această listă.

Vorbim, într-un articol viitor, despre ”lista ei” și ”lista lui”, despre cum să fii rezonabilă și să rămâi calmă în situații tensionate, despre numărul prea mare de persoane și, de asemenea, despre cum să fii organizată în privința listei de invitați.

Be happy & shine on,

M.